Sigara içen ergene nasıl davranmalı nasıl yaklaşmalı ve neler yapmalıyım diyorsanız bu yazı tam size göre. Çocuğumun sigara içtiğini öğrendim diyorsanız okuyun.

Çocuğumu sigara içerken yakaladım diyen binlerce anne babadan biri de sizseniz endişe etmeyin ama tedbiri de elden bırakmayın. Çünkü takınacağınız tavır çocuğunuzun ömür boyu sigara ile olan ilişkisini belirleyecek! Sigara içen ergene nasıl davranmalı sorusunun cevabı bu nedenle çok önemli. Eğer çocuğunuz sigaraya başladıysa aşağıdaki önerilerimizi mutlaka dikkate alın.

Sigara içen ergene nasıl davranmalı ne yapmalı?

Ani ve sert tepkiler vermeyin. Çünkü sigara içen binlerce yetişkin görüyor ve onlara özeniyor. Sigaranın nasıl bir keyif verdiğini merak ediyor ve bunu bir süre deneyimlemek istiyor. Sigara içen ergene karşı sabırsız olmaz ve doğru zamanda doğru tepkileri verecek olursanız onu bu zararlı alışkanlıktan vazgeçirebilirsiniz. Aksi şekilde davranır ve fevri tepkiler verirseniz sigarayı onun için daha çekici hale getirmiş olursunuz.

Sigara içen ergene öncelikle anlayışlı davranmalısınız. Son derece sakin karşılık vermeli ama yüzünüzde oluşturacağınız mimiklerle ‘Sigara içiyor olman ve sağlığına zarar veriyor olman nedeniyle sana acıyorum’ mesajını kendisine vermelisiniz. Bu tip bir mimik ile onlarca kelimeden daha etkili bir mesaj vermiş olacağınıza emin olun! Yüzünüzdeki acıyan ifade sayesinde sigaranın kendisine zarar verici bir madde olduğunu anlayacaktır. Elbette ki bu mimiğinizin hemen sonrasında sigarayı pat diye bırakmayacaktır ama artık sigara içerken keyif almak yerine vicdan azabı duymaya başlayacak ve bu da onu sigaradan yavaş yavaş uzaklaştıracak.

Sigara içen ergene nasıl davranmalı başka ne yapabilirim?

Sigara içen ergene nasıl davranmalı sorusunun başka cevapları da var. Yakın çevrenizdeki tanıdıklarınızdan faydalanabilirsiniz. Örneğin evinize ziyarete gelecek birinden rica ederek bu konuda size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Siz sohbet ederken yanınızda çocuğunuzun bulunduğu bir anda başka bir şahsın sağlık sorunlarından bahsetmesini ve doktorunun sigarayı yasak ettiği hikayesini dillendirmesini rica edebilirsiniz. Sigaradan kaynaklı kötü sağlık hikayeleri sigarayı bıraktırmak konusunda etkili yöntemlerden biridir. Televizyonda ve bazı yayın kanallarında her ne kadar bu ikazlar yapılıyor olsa da tanıdık yakın çevreden birilerinden gerçek hikayeler duyulduğundaki kadar etkili olmazlar. Tabi bu sohbet yapılırken çocuğunuzun bunun bilerek yapıldığını sezmemesi gerekiyor. Bu sohbet esnasında çocuğunuza dönerek ‘Bak sigaranın ne kadar zararlı olduğunu görüyor musun?’ gibi ikazlar yapmayın. Umduğunuz neticeyi vermez. Kendisi sigaradan kaynaklı sağlık problemleri yaşayan birilerinin bu gibi hikayelerini duyduğunda zaten bu mesajı alacak. Sigara ile ilgili alacağı kararı tamamen kendisine bırakın. Aksi halde başta da dediğimiz gibi sigarayı çekici hale getirmiş olursunuz.

“Sigara içen ergene nasıl davranmalı” konusunda şu alternatifleri de kullanabilirsiniz;

  • Sigara içmenin boy uzamasına engel olduğunu ona söyleyebilirsiniz. Ergenlik çağındaki erkekler ve kızlar uzun boylu olmaya heveslilerdir. İkisi arasında bir tercih yapmak durumunda kalırlarsa uzun boylu olmayı seçebilir ve sigaraya devam etmeyebilirler.
  • Siz ve eşiniz sigara içiyorsanız çocuğunuzun karşısında mantıklı bir duruş sergilemek için hep beraber sigarayı bırakma kararı alabilirsiniz.

ilginizi çekebilecek diğer bazı yazılar;

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.