Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye yazımızda ele aldığım konuyu hadi hep birlikte okuyalım. Dünya gündemi belli… Ülke gündemi belli… Şehir gündemi belli… Sizin gündeminiz belli… Hepsinin ortak noktalarına kısaca bir göz atalım; Ekonomik kriz ve durağanlık. Ayrıca gıda ürünlerinde fiyat artışı, işsizlik korkusu ve gelecek kaygısı.

Hepsi bu kadar da değil, terör eylemleri, şehir ayaklanmaları, toplu gösteriler. Dahası da var; Küresel ısınma, kuraklık, iklim değişimi. Hatta depremler, salgınlar ve daha fazlası. Olumsuzluklar, belirsizlikler ve saire…

Bu tabloya bakınca kaygılı olmanın ne derecede doğal ve olağan olduğu görülüyor. Mevcut şartlara bakıldığında ve beklentiyle kıyasladığında aradaki fark kaygı üretebilir. Bir kaygının bir diğer kaygıyı da tetiklediği düşünüldüğünde, kendimizi kısa sürede sorunlar tarafından olduğu gibi, kaygılar tarafından da kuşatılmış bulabiliriz.

Üzerinde özenle durmak gereken bir nokta var; Kaygılar konusundaki sorun baş etmek zorunda olduğumuz olumsuzluklar veya bizi rahatsız eden belirsizlikler değildir. Bizim bu konuda gerçekçi ve soğukkanlı biçimde bakıp, gereken çözüm yollarımızı önleyecek dereceye varan duygu durum bozukluklarıdır. Pekala bizim gözetmemiz gereken ölçüt nedir? Söz gelimi gıda alışverişine giderken Pandemi nedeniyle almamız gereken tedbirleri alıp, yine de temkinli ve tedbirli olmaya dikkat ediyorsak, bu bir şeydir.

Ama şayet söz konusu tedbirleri alıp, gıda alışverişine giderken, özen göstermemiz gereken diğer tedbirler ve temkin bizim üzerimizde gerilim üretiyorsa, baskı yapıyorsa ve günlük yaşamımızı etkiliyorsa, başka bir şeydir. Şöyle ki; Bir konuda basitçe tedirginlik yaşamak başkadır, ama aynı nedenle çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi, kalp/göğüs sıkışması, baş dönmesi, bayılma hissi ve ateş basması hissediliyorsa “kaygı” var demektir. Eğer herhangi bir gelişme karşısında gereksiz olasılık hesabı yapıp “tehdit” veya “tehlike” algılıyorsanız, burada kaygı bozukluğundan söz edilebilir.

Kaygılarımdan nasıl kurtulurum sorunuza 4 etkili çözümü alta sıraladım. Mutlaka okuyun.

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye

Çözüm 1 – Kendinize (doğru) sorular sorun…

kendinize doğru soruları sorun

Önce gelişmeler olur, sonra belirsizlikler gelir. Devamında kaygı başlar ve kaygısı stres takip eder. Olumsuzluklar gözünüze batmaya başlar. Kötü haber beklemeye başlarsınız. Hatta gözleriniz olumsuz ve kötü olan her şeyi seçmeye başlar.

Aynı örnekle devam edelim. Gıda alışverişi için pazara gideceksiniz. Evden dezenfektan kullanıp, eldiven ve maske takarak, yani gerekli tedbirleri alarak çıkacaksınız. Pazar yerinde kalabalıkların içine girmeyeceksiniz. Pazar yerindeki kalabalığı ve park yerlerini gözlerinizle inceleyeceksiniz. Sonra en özenli ve temiz bulduğunuz tezgahlardan, sosyal mesafenizi koruyarak, torbalanmış olan sebzeleri alıp, önceden hazırladığınız paranızı vereceksiniz.

Eğer para üstü gelecekse, onları da ya bir poşete ya da içine başka hiçbir şey koymayacağınız cebinize koyacaksınız. Daha sonra fazla oyalanmadan eve dönüp, üzerinizdeki her şeyi birkaç saatliğine dışarıya asıp, daha sonra duşa gireceksiniz. Bol köpükle ve sıcak suyla uzun uzun yıkanacaksınız. Bu arada aldığınız sebzeleri de uzunca bir süre evin dışında bekleteceksiniz.

Elbette başka detaylar da var. Elbette bir hayli sıkıntı veren bir durum… Ama yapılacak olanlar belli. Ama siz gıda alışverişine gideceğiniz zaman stres yaşıyorsanız, arabaya binerken kaygı duyuyorsanız, döndükten sonra da bu durum bir şekilde devam ediyorsa, şunun anlamı şudur; Sizin önünüzde baş etmeniz gereken bir sorun var. Siz bu kaygılardan kurtulmak zorundasınız.

Sebepsiz ve anlamsız korkular ve amacını aşan kaygılar söz konusu olduğunda öncelikle bunun farkına varmamız gerekir. Diyelim ki, farkına vardık. O halde ilk adımda kendimize doğru sorular sormalıyız. Bunun kendinizle iletişim ve hatta kendinizle röportaj gibi de düşünebilirsiniz. Eğer bu işlemi yazılı olarak yaparsanız, en azından soruları kısa notlar halinde kâğıda aktarırsanız, daha başarılı sonuç elde edebilirsiniz.

Sizi en çok kaygılandıran hususun ne olduğunu kendinize sorun. Örneğin-aynı örnekten hareketle- eldiven yırtılması mı? Birisinin yüzünüze öksürmesi mi? Aldığınız torbalanmış sebzelerde virüs olması mı? Arabada giderken açık camdan içeriye virüs girmesi mi?

İlk anda size stresli görünecek olan, gerilim kaynağı olan bu sorular ilk andan sonra muhtemelen saçma gelecektir. Genellikle de öyle olur. İlk anda sizi strese sokan bu tür sorular, ikinci bakışınızda gülünç bile sayılır.

Çözüm 2 – Boş ver demeyi öğrenin…

boş vermeyi öğrenin dertlerinizden kurtulun

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye sıralamasında ikinci çözüm olan kaygıların ve temelsiz korkuların büyük bölüme geleceğe ilişkin belirsizlik ve bilinmeyenle ilgilidir. Hepimiz az ya da çok bu kaygılara sahibiz. Ama depremle yaşamayı öğrenmek gibi, belirsizliklerle yaşamayı da bilmek zorundayız.

Ya beni Pandemi yüzünden şirket sipariş alamayıp ve işten çıkarırlarsa… Ya Korona virüs salgını 2020’den sonra 2021’de de devam ederse… Ya salgın yüzünden yeniden sokağa çıkma yasağı konulursa ve ben bu yüzden yazlığa gidemezsem… Ya salgın yüzünden ekonomi zora girdiğinde bankalar kredileri erken çağırırsa…

Gördüğünüz gibi kaygılar büyük ölçüde “olasılık hesabı” ve “olasılıkların olası sonuçları” hakkındadır. Eğer kendimize bu soruları sormaya başlarsak, bu sorular aklımıza takılıyorsa, “boş ver” demeliyiz, “onu da olduğunda düşünürüz”… Nihayetinde sizin elinizden şu anda bir şey gelmez. Zaten olan değil de, olması ihtimali bulunan bir gelişme üzerine kafa yoruyorsunuz. Geleceği de kontrol edemezsiniz, bugünü de kontrol edemezsiniz.

Can Yücel’in dediği gibi “Fazla kurcalamayın hayatı / Vicdanınız temizse / Yüreğiniz de güzelse / Yaşayın gitsin işte”…

Çözüm 3 – Sadeleşin…

sadeleşmek

Yaşam aslında karmaşık değil. Onu biz karmaşık hale getiriyoruz. Önce yaşamı karmaşıklaştırıyoruz, sonra da o karmaşık yaşamla başa çıkmaya çalışıyoruz. Beklenti düzeyimizin yüksekliği, iddialı hedefler bizi sürekli daha fazla olasılık hesabına, çok bilinmeyenli denklemlerle uğraşmaya ve gelecekten, belirsizlikten kaygı duymaya itiyor.

Yapanlar bilir, hak verir; Yaşamınızı sadeleştirdikçe kaygı duyacağınız konu başlıklarını azalttıkça, daha az tedirginlikle yaşarsınız.

Çözüm 4 – Her şeyi olduğu gibi kabul edin…

Her şeyi olduğu gibi kabul edin

Dikkat ederseniz kaygı duyduğumuz olguların çoğunda “kabullenmemek” ve “ret etmeye çalışmak” vardır. Söz gelimi bir konudaki beklentimiz, o konunun izlediği süreçteki gidişten farklıdır. Ayrıca bizim beklentimizin gerçekleşmesi olasılığı belirsiz veya zayıftır. Eğer biz beklentimizde ısrar edersek, kaygı ve stres kaçınılmaz olur.

Halbuki hayat bu açıdan basittir. Okulda görmediğiniz bölümlerden sınavda sorumlu olmazsınız. Askerlik hizmetinde size öğretilmeyen ve bilmediğiniz konulardan sorumlu olmazsınız. Elinizde olmayan nedenler, sizin belirleyemeyeceğiniz hususlar karşısında zaten yapabileceğiniz bir şey olmaz.

Tuttuğunuz takımın yenilmesi gibi, sevmediğiniz yağmurun yağması gibi, istemediğiniz bir partinin seçim kazanması gibi, bankaların faiz oranlarını değiştirmesi gibi… Elinizde olmayan hususları olduğu gibi kabullenmeniz gerekir. Hayat budur. Hakikat budur.

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 1. Tavsiye – Spor

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye konumuzda çözümleri sıraladık. Sırada tavsiyelerde. Altta sıraladığım iki tavsiye göreceksiniz. Mutlaka okuyup uygulanmalı.

Spor yapmalıyız. Günde en az yarım saat yürümek işe yarar. Elbette daha fazlasını da yapabiliriz. Yürümek strese ve kaygıya karşı çok etkilidir. Açık havada sporu tercih etmek daha iyi olur, ama öncelikli hedef hareketliliği sağlamak olmalıdır.

Spor yaparken salgılanan endorfin sizi mutlu eder. Sizi mutluluk yaşatır. Endorfin insan vücudunda ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen hormonlara verilen isimdir.

Hormonun işlevi, ağrının şiddetini azaltmak ve vücuda daha az rahatsızlık vermesini sağlamak için sinirleri uyuşturmaktır. Endorfinlerin ağrı kesici etkisi morfinden yaklaşık 30 kat daha fazladır. Aynı zamanda mutluluk hormonu olarak da anılır. Heyecan, ağrı, egzersiz, baharatlı yiyecek tüketimi, seks ve orgazm gibi durumlarda artış gösterir.


Spor yaptığımızda salgılanan endorfin zihnimizdeki olumsuz düşünceleri sınırlar, kaygılanmanızı engeller. Kaygılanmayı durdurmak için yoga da tavsiye edilir. Yoga hem ciddi bir terapidir hem de çok ciddi bir egzersizdir.

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 2. Tavsiye – Nefes ve masaj…

Kendinizi baskı altında ve stresli hissettiğiniz zamanlar olur. Öyle zamanlarda kaygıya daha yatkın hale gelirsiniz. Böyle hallerde yukarıda da değinilen fiziksel tepkileri gösterirsiniz, çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi, kalp/göğüs sıkışması, baş dönmesi, bayılma hissi gibi.

Böyle durumlarda işe yarayan iki yöntem var. Her ikisi de üzerinizde kendi kendinize kurduğunuz baskının hafiflemesine ve şartlarınızın normalleşmesine katkı sağlıyor Burada ilk olarak masajdan söz edelim.

Gerek bizim kültürümüzdeki tespih çekme, gerekse Çinlilerin ünlü stres topları… Hatta kaygılanan kişinin ellerini ovuşturması… Hepsinin ortak yönü nedir? Hepsi her iki elin baş parmağı ile işaret parmağı arasında kalan alanı ve baş parmağın kökünü hareket ettirir. Gerilim hisseden herhangi bir kimse tespih çektiğinde elinin bu bölgesi sürekli hareket eder.

Çinlilerin stres toplarının avucunuzda çevirdiğinizde de yine hareket eden alan aynıdır. Eğer üzerinize binen yükü kaldırmakta zorlanırsanız, iki elinizin baş ve işaret parmaklarıyla karşılıklı olarak, diğer elinizdeki bu alana bastırarak ovalayın. Sonucunu kısa sürede görebilirsiniz.

Diğer yöntem ise nefes ile ilgili. Sağ elin işaret parmağıyla burnunuzun sağ kanadını kapatın, sol kanadından nefes alın. Sol elinizin işaret parmağı ile burnunuzun sol kanadını kapatın ve nefesi burnunuzdan verin. Sol elinizin işaret parmağı ile burnunuzun sol kanadını kapalı tutun ve nefes alın, sağ elin işaret parmağıyla burnunuzun sağ kanadını kapatın ve nefes verin. Bu işlemi tekrar edin. Kaç tekrar olacağı size bağlı.

Kolay gelsin.

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye için ekstra tavsiye

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye tümünü sizlere anlattım. Bu çözüm ve tavsiye haricinde birde sizlere birini kendi yazdığım biri de yazar Gamze Divanın yazdığı kitapları tavsiye edeceğim. Depresyona Son ve Panik Atağa Son kitapları gündemizde olan sorunların nasıl üstesinden gelebilir ince ayrıntısını öğrenebilirsiniz. Alttaki resimlere tıklayarak kitapların tanıtım sayfalarına ulaşabilirsiniz.

Depresyon Son Kitabı

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye

Panik Atağa Son Kitabı

Kaygılarımdan Nasıl Kurtulurum? 4 Etkili Çözüm 2 Tavsiye

Resimlerin kaynakları

People vector created by pch.vector – www.freepik.com

Infographic vector created by pch.vector – www.freepik.com

Love vector created by freepik – www.freepik.com

Image by Evgeni Tcherkasski from Pixabay

Image by Sharon McCutcheon from Pixabay

 

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.